Ziek van verveling

Een belangrijke factor bij plezier en bevlogenheid is uitdaging. Uitdaging zorgt ervoor dat je blijft ontwikkelen en nieuwe dingen blijft leren. Het leren van nieuwe dingen helpt je groeien en zorgt dat je steeds beter wordt in wat je doet. Nu blijkt echter dat er heel veel mensen zijn die op het werk niet voldoende worden uitgedaagd.. En verveling op het werk is best een groot risico!

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt dat ruim 30% van de mensen het gevoel heeft dat ze meer kennis en vaardigheden hebben dan nodig zijn voor het werk. De drie beroepsgroepen waar dit percentage het hoogst ligt, zijn in de transport (50,1%), dienstverlenende beroepen (45,1%) en commerciële beroepen (39,2%).

Maar wat misschien nog wel erger is, is dat in deze zelfde beroepsgroepen veel mensen ook het gevoel hebben dat hun leidinggevende de ontwikkeling van kennis en vaardigheden niet stimuleert.

Bore-out bij gebruik aan uitdaging

Wat er gebeurt is dat deze mensen onder hun niveau presteren en risico lopen op een bore-out (het broertje van de burn-out). Mensen kunnen letterlijk ziek worden van (langdurige) verveling en onderprestatie.

De eerste stap om dit aan te pakken is inzicht te krijgen in de mate waarin mensen uitdaging ervaren in hun werk. Je kunt dit doen door in gesprek te gaan of een vip24screening af te nemen. Onderzoek daarna op welke manier of op welk vlak iemand zijn vaardigheden graag wil inzetten.

Als je dat weet, kun je kijken welke ruimte er is om iemand bijvoorbeeld andere (of extra) taken of projecten te geven.

Kom je er zelf niet aan toe om deze gesprekken te voeren? Snap ik. Laat me je dan helpen. Ik breng je team voor je in kaart, zodat we daarna met concrete stappen kunnen werken aan een team dat duurzaam hoge prestaties levert. Plan direct je kennismaking in mijn agenda!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!