Een paar weken geleden schreef ik het artikel over leren beslissen en gaf toen al aan nog wat dieper op de methoden in te gaan. In dit artikel deel ik één van de methoden die je hiervoor kunt gebruiken: Speedmailen.

Speedmailen, het boek

De tips uit dit artikel komen uit het boek Speedmailen van Richard Wolfe. Dit boek belooft je het e-mail monster om te turnen tot een krachtige werktool. In een halfuur heb je het boek uit. De voordelen van deze methode volgens de schrijver:

  • elke dag een lege inbox
  • vergroten van je productiviteit en gemoedsrust
  • 1 overzichtelijk to-do lijstje
  • logisch systeem voor reminders
  • betere communicatie
  • minder stress rondom je vakantie

Slechts 5 stappen voor het beheren van je mail

Het boek geeft je een formule voor speedmailen: 5 stappen waarmee je binnenkomende mails afhandelt + 4 actiemappen + 3 gouden regels = 0 mailtjes in je inbox. De schrijver adviseert je om minstens twee weken te oefenen met dit systeem en te zien wat er gebeurt. Ik leg kort de regels nog even voor je uit:

5 stappen om je mails te behandelen:

  1. Zet je notificaties uit
  2. werk je inbox twee keer per dag bij
  3. leeg telkens je inbox…
  4. door je mail te verplaatsen naar een actiemap
  5. orden alle overige mails in 1 bewaarmap

De stappen worden in het boek uitgebreid toegelicht, zodat je de 5 stappen volledig snapt en kunt toepassen. Ook de 3 gouden regels worden uitgebreid besproken en toegelicht. In het kort komt het er op neer dat je mail voor mail je inbox leeg maakt, alles direct verwerkt wat binnen 2 minuten kan en je met vaste regelmaat de actiemappen checkt.

Super simpel én effectief

De methode van speedmailing is ontzettend simpel, voor iedereen toe te passen en lekker overzichtelijk. Voor mensen die graag veel mappen maken, is deze methode een enorme omslag. Je gaat veel meer gebruik maken van de zoekfunctie, in plaats van dat je steeds bedenkt hoe je mappenstructuur ook alweer in elkaar zat. Het boek staat verder bomvol met tips over de veelgebruikte e-mailprogramma’s Outlook, Gmail en Apple Mail.

Klinkt deze methode jou als muziek in de oren? Laat me weten wat je resultaten zijn als je ermee aan de slag gaat!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!