Practice makes perfect

Afgelopen week haalde ik mijn zoontje en een vriendje van hem op van school. Het vriendje is net 5 jaar oud en ze hadden het met elkaar over fietsen. Het jongetje zei “als ik heel hard oefen, word ik beter dan mijn vader!” Geweldig, hoe kinderen nog de volle overtuiging hebben dat ze alles kunnen (leren)! Hoe is dat bij jou? Is jouw mindset ook gericht op groei?

Mindset bepaalt jouw succes

Bovenstaande is een mooi voorbeeld van een ‘op groei gerichte mindset’: geloven dat je jouw kwaliteiten kunt ontwikkelen en beter kunt worden, dat je kunt groeien door veel te oefenen.

groei mindset

Kinderen hebben dit van nature, die kennen nog geen faalgevoel en geven niet snel op. Leren zitten, kruipen, lopen, fietsen zijn allemaal vaardigheden die zij ontwikkelen door eindeloos te proberen en te oefenen.

Veel volwassenen blijven vaak meer hangen in negatieve ervaringen en geloven dat intelligentie en talent vaststaande feiten zijn waar niets meer aan te doen is (statische mindset). Meer over mindset kun je lezen in het boek “Mindset, de weg naar een succesvol leven” van Carol S. Dweck.

Door te geloven dat je vaardigheden kunt ontwikkelen, word je meer gemotiveerd om (nieuwe) dingen te proberen én te blijven oefenen.

“Maar ik kan er niets aan veranderen”

In mijn werk kom ik soms mensen tegen die wel graag iets willen doen aan hun werkdruk, maar vervolgens zeggen dat het “gewoon te druk is”, er “eerst dingen moeten veranderen in de organisatie” of dat “dit bij het werk hoort”. Dit is ontzettend jammer, want door daar de aandacht op te vestigen, blijft er geen ruimte over om te kijken wat je zélf kunt veranderen. Verandering aanbrengen in je werkdruk of manier van werken vraagt dat je eerst gelooft dat je zelf invloed kunt uitoefenen.

Zeg ik dan dat het makkelijk is om nieuw gedrag aan te leren of dingen te veranderen? Nee, zeker niet! Patronen doorbreken is lastig en kan enorm frustrerend zijn. Maar vaak wil je juist iets veranderen omdat de huidige situatie ook frustrerend is.

Wat kun jij zelf oefenen?

Kijk eens naar wat je graag wilt veranderen. Welke stappen heb je al ondernomen om hierin iets te veranderen? Na hoeveel pogingen ben je gestopt?

Realiseer je dat echte verandering ook tijd nodig heeft. Onze hersenen kiezen graag ‘the easy way’: de gebaande paden, de vertrouwde stappen. Alles wat nieuw is, vinden je hersenen stom. Ook al weet je dat het patroon een negatief resultaat heeft, het vraagt bewuste actie van jou om iets te veranderen. Die bewuste actie moet je dan ook nog eens ongeveer 6 weken volhouden voordat je hersenen een nieuw patroon hebben aangemaakt. Daarna wordt het meer een automatisme. Een interessant boek om meer te weten te komen over hoe onze hersenen onze verandering saboteren, is Ik² van Margriet Sitskoorn.

Welke verandering wil jij doorvoeren? Bedenk wat de eerste concrete kleine stap is en hou dit zes weken vol.
Wil je stappen zetten voor meer rust in je dag? Kijk dan eens naar mijn nieuwe online training ‘5 stappen voor meer rust in je dag‘ of neem contact met me op.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!